Οι αρμόδιοι που έβλεπαν τη λύσσα να περνά!

Ο εφιάλτης της επέκτασης της λύσσας μέσα στον… αστικό ιστό των πόλεων, όπου χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι και γάτοι μπορούν να μεταβάλουν την ασθένεια σε… επιδημία, αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει «σάρκα και οστά»!
Το πόσο κοντά βρίσκεται η χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποδείχτηκε πρόσφατα, όταν μια μολυσμένη από τη λύσσα αλεπού, βρέθηκε να περιφέρεται στην περιοχή των βιομηχανικών σφαγείων του Κιλκίς, μια «ανάσα» μόλις από την ακριτική πόλη! Η ανταπόκριση του συναδέλφου Βασίλη Ιγναντιάδη για το τελευταίο αυτό κρούσμα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι αποκαλυπτική:
– «Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα της θανατηφόρας νόσου στη χώρα μας είναι και το πιο ανησυχητικό, εντείνοντας τον συναγερμό που έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στις κτηνιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας.

Στην περιοχή όπου βρέθηκε νεκρό το μολυσμένο άγριο ζώο ζει μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων, μέσω των οποίων υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο, ενώ το κρούσμα αυτό είναι το κοντινότερο σε κατοικημένη περιοχή -και μάλιστα σε πόλη- που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Με εξαιρετικά επείγον έγγραφό του, το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής να εντείνουν άμεσα την εφαρμογή του προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, ενώ η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας ? Θράκης έστησε προειδοποιητικές πινακίδες στην περιοχή της Αριδαίας.
Σε ό,τι αφορά τα σφαγεία, στην περιοχή των οποίων περιφερόταν το άρρωστο άγριο ζώο, οι αρμόδιες Αρχές διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του κρέατος, αφού γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που διασφαλίζουν σε απόλυτο βαθμό ότι δεν μπορεί να φτάσει στην κατανάλωση κάποιο μολυσμένο σφάγιο.
«Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε κι άλλα κρούσματα. Το κρισιμότερο όλων είναι να αποφύγουμε πάση θυσία να φτάσει στον άνθρωπο», δηλώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, τονίζοντας την ανάγκη να στηθεί το συντομότερο δυνατό ο… κατάλληλος βιολογικός φραγμός που θα δώσει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου».
Καλά όλα αυτά, αλλά έχουμε την αίσθηση πως η Πολιτεία και οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν αμήχανες να δείξουν… ότι κινούνται! Τα διαπιστωμένα κρούσματα αυξάνονται, αλλά το υπουργείο… φαντασιώνεται ότι οι δήμοι (στους οποίους πετάει το «μπαλάκι» και την ευθύνη), μπορούν να εφαρμόσουν την… περισυλλογή και εμβολιασμό όλων των αδέσποτων, σε ειδικά κυνοκομεία που θα ιδρύσουν!
Ποιοι δήμοι άραγε; Αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν τη θέρμανση των σχολείων ή οι άλλοι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους μισθούς των υπαλλήλων τους και στα τροφεία των παιδικών σταθμών;
Με τι πόρους θα χρηματοδοτηθούν τα «ειδικά κυνοκομεία» από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα απασχοληθεί το προσωπικό που απαιτείται για τον ελληνικό πληθυσμό των αδέσποτων;
Και… ο «βιολογικός φραγμός» απέναντι στη λύσσα που αρχίζουν να επικαλούνται εσχάτως διάφοροι «ειδικοί», ποιος ακριβώς μπορεί να είναι;
Πληροφορίες του «Εθνος Κυνήγι» από το υπουργείο αναφέρουν ότι διάφοροι τεχνοκράτες έχουν προκρίνει την… από αέρος ρίψη αντιλυσσικών δολωμάτων, για να εμβολιαστούν ? δήθεν? οι χιλιάδες αλεπούδες και τα άλλα άγρια θηλαστικά!
Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται για μια ακόμα… πολυδάπανη «μπίζνα» που θα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πορεία της νόσου στην ελληνική ύπαιθρο.
Το γιατί θα το αναλύσουμε στα επόμενα τεύχη μας, όσο εξελίσσεται και η έρευνά μας γύρω από τις αρχικές πληροφορίες μας…
ethnos.gr

This entry was posted in Ενημέρωση, Τύπος. Bookmark the permalink.

Comments are closed.